Saturday, May 12, 2012

Barbour reproofing - gör det själv!

Eftersom jag ändå är i gasen nu kör jag vidare på "steg för steg"-inläggen - dock inte med scootermek denna gång.

För en tid sedan hittade jag som sagt äntligen ett Barbour-ställ till vettigt pris - något som jag suktat efter länge. Dock var jackan inte så väl omhändertagen och byxorna lite väl korta. Efter att ha konsulterat en Barbour-återförsäljare i krokarna lämnade jag in byxorna för förlängning, men det kändes lite onödigt att betala 600 spänn för att samtidigt låta vaxa om jackan när en burk vax bara kostar 150:-.

Således passade jag på att plocka upp en burk Barbour Thornproof när jag var i Stockholm häromsistenes. Och tog tag i saken själv.

 Först värms vaxet upp i en kastrull vatten tills det blivit helt genomskinligt och flytande.

Jackan förbereds genom att värmas upp ordentligt. Dels för att tygets fibrer skall öppna upp och ta till sig det nya vaxet, dels för att gamla vaxrester skall bli mjukare. Lämplig temperatur är mellan 40 och 70 grader. Eftersom jag har ett torkrum lät jag jackan hänga i det på full värme ett tag. Har man inte tillgång till ett sådant funkar det fint att låta den snurra ett tag i torktumlare, men kom ihåg att lägga den i ett gammalt örngott eller liknande i så fall - det är inte roligt att försöka tvätta rent tumlaren från alla vaxrester efteråt annars.
Därefter är det bara att köra igång. Använd en tygtrasa, svamp eller som i mitt fall den mjuka sidan av en skotte för att applicera vaxet. Var inte rädd för att använda ganska mycket vax, men se till att jobba in det ordentligt i tyget. Det skall inte vara några tjocka rester eller avlagringar av vax på jackan, utan ett jämnt fördelat lager ordentligt inarbetat i fibrerna.


Eftersom man vill att tyget skall vara varmt för att kunna jobba in vaxet ordentligt kan det vara bra att punktvärma där man skall vaxa vartefter den kallnar. En hårtork fungerar fint, men om man råkar äga en värmepistol, som jag gör, går det snabbare.

Framsidan är klar! Se till att vaxa ordentligt - man vill ha ordentlig täckning i vartenda litet veck och skrynkla. 

 Fortsätter med baksidan...samma procedur på den sidan.

 Färdigvaxat. Som synes är den nu ganska blank och mycket av vaxet ligger fortfarande utanpå...

 ...därfår får den hänga och gotta till sig ett par dagar. Därefter värms den igen. Efter att vaxet mjukats upp i värmen lite, antingen med hjälp av hårtork eller som i mitt fall någon timme i torkrum på full värme, går man över den med tygtrasa, svamp eller skotte igen och ser till att arbeta in eventuellt överskottsvax ordentligt i tyget för att få en rejält impregnerad, jämn och mattare yta.

Klart. Svårare än så är det inte - happy reproofing!

Dagens:
Morrissey - Ouija Board, Ouija Board


4 comments:

Marcus said...

Ah en finsmakare med en a98 solway! Ser ut att kunna vara en 80-talare med två hovleverantörsstämplar i. Saknar bältet dock. Hur gick ärmförlängningen och hur många cm lade du till? Och vad blev kostnaden om man törs fråga?

Ronnie said...

Här har vi någon med koll märker jag!
Två hovleverantörsstämplar och antagligen 80-tal stämmer bra. Enligt uppgift är det "nato-stock". Byxorna är till och med stämplade nato på tagen.

Det var inte ärmarna jag förlängde, utan byxbenen. Lade till ca 15 cm och fick betala 400:-. Det blir kanon och tog ca två dagar.

Anonymous said...

Är det någon av er som vet någon skräddare i Stockholm som är duktig på barbour jackor eller kan man lämna det till ve, so, helst?
Jag funderar på att lägga upp en jacka lite

Ronnie said...

Du kan inte lämna en Barbour till en vanlig skräddare eftersom det krävs specialgrejer om man inte skall riskera att förstöra tätningen samt att tyget spricker i efterhand vid uppläggningen.
Lämna in den till ett auktoriserat Barbour-ombud så skickar de den till verkstaden (som jag tror ligger i Vingåker).
NK är ett sådant ställe i Stockholm. Vet inte om det finns flera.