Friday, February 12, 2010

En dålig vana i ordets sanna bemärkelse.

På sin hemsida har Eskilstuna Kuriren en kommentarsfunktion som tillåter läsarna att säga vad de tycker om i stort sett allting som skrivs. Jag har under det sista året utvecklat en mycket dålig vana: så gott som dagligen surfar jag in på www.ekuriren.se och läser dessa kommentarer.

I så gott som alla fall utvecklas det hela till idiotiska diskussioner mellan ett fåtal personer (samtliga under alias) som inte tycks göra något annat än att hänga där och kommentera hela dagarna. Och oavsett vad artikeln handlar om går kommentarerna alltid ut på en (eller flera, eller ibland samtliga) av följande saker: att det, oavsett vad "det" nu må vara, beror på regeringens flathet i invandringsfrågan, att det är våran socialdemokratiska kommunalstyrelses fel, att man skall rösta på SD, att man inte skall rösta på SD, att polisen inte gör sitt jobb, att polisen ägnar sig åt fel saker, att dagens föräldrar är oansvariga, att alla andra som kommenterar är rasister eller att alla andra som kommenterar är socialdemokrater. Om artikeln sedan handlar om en misshandel, skolan eller snöröjning spelar ingen roll.

För att slänga sig med en gammal klyscha är det lite som att bevittna en trafikolycka: jag vet redan i förväg att jag kommer att bli irriterad, illamående och äcklad - ändå kan jag inte låta bli att titta. Och inte nog med det - jag brukar till och med kolla under "mest kommenterade" och välja ut de artiklar som verkar smaskigast. Gärna något som har med flyktingar, moskéer, någon som blivit arresterad för fortkörning eller en 14-åring som blivit rånad av en 18-åring (eller allra helst tvärtom) att göra. Sedan sitter jag där med mitt morgonkaffe framför datorn, läser och blir irriterad över hur idiotiska och inskränkta folk verkar vara.

Och så funderar jag lite och blir osäker på vad som egentligen är mest tragiskt: att skriva dumma, fördomsfulla och bittra kommentarer på en tidnings hemsida eller att dagligen surfa in och läsa dem, trots (eller ännu värre: på grund av) att man bara blir irriterad.

Dagens:
Tom Waits - Singapore

4 comments:

Nissepetter said...

Är vi släkt? Jag känner igen mig fett mycket i alla fall.

Jag vet inte vad som driver mig till att göra saker som resulterar i att jag blir irriterad.

Li´l Fish... said...

Jag kan förekomma bland kommentarerna under pseudonymen:
Vän av låg fart.

Gysch said...

Blir du irriterad av bilolyckor?

Ronnie said...

Haha...ok, det var en klantig formulering. Det erkänner jag. ;)