Monday, February 22, 2010

Århundradets bild.

Jag snubblade över den här bilden på min scootervän Jonas facebook. Vem fotografen är framgår inte och trots att jag googlat på alla tänkbara sätt för att ta reda på det har jag inte lyckats. Klart är i alla fall att fotot, som förmodligen är taget 1929, hittades och lades upp på internet av en kille som kallar sig Sidecar Pete (följer ni länken kan ni läsa lite mer om traditionen som antagligen ligger bakom den märkliga situation som avbildas på fotot). Klart är också att det kan vara en av de bästa bilder jag någonsin sett.

Och framför allt står det klart att folk var betydligt tuffare för 80 år sedan - jag menar, titta bara på den! För det första kör de i en motordrome, även känt under benämningen wall of death (ni som inte vet vad det är kan läsa mer här). Bara det är hårt. Dessutom använder de två fordon, vilket brukar anses vara det ännu tuffare sättet att, om man nu prompt måste ge sig på det överhuvudtaget, köra i en sådan.

Men det är inte slut där: det vanligaste vid de tillfällen då man kör två samtidigt i en motordrome är att använda sig av motorcyklar. Fullt förståeligt, då att krocka i hög hastighet på en vertikal vägg är förmodligen det sista man vill (och det sista man gör) och det antagligen är lättare att undvika varandra med mindre fordon. Men inte dessa typer. Oh, nej - de här hårdingarna kör med en motorcykel och vad som ser ut att vara en mycket gammal racingbil. En racingbil med sidovagn, till råga på allt.

Det är dock, otroligt nog, inte slut där. Och här kommer det allra bästa: titta i sidovagnen. Nej, jag trodde inte mina ögon heller, men ni ser rätt. I sidovagnen sitter - ett lejon! Ja, just det - ett lejon. Djungelns konung. I en sidovagn. Fäst vid en bil. I hög hastighet. På en vägg. Tillsammans med en motorcykel.

Det, mina vänner, är vad jag kallar mod. Eller dumhet. Eller vansinne. Jag vet faktiskt inte vilket. Oavsett vilket är det en fantastisk bild som en gång för alla fastslår att vad vi än må försöka oss på med våra motorfordon idag kommer de alltid ha varit snäppet värre för 80 år sedan.

Dagens:
Timebox - Beggin'

3 comments:

Patrik said...

De intressanta, som jag ser det, är att fundera över vad som händer när de stannar, vad gör lejonet då?

Ronnie said...

Dödar chauffören, antagligen. Det var iaf en sådan "olycka" som fick dem att sluta köra motordrome med vilda djur...

Som jag ser det är det nästan så att man får skylla sig själv. ;)

Anonymous said...

hahahaha!!.. från o me nu e mitt party namn sidecar pete.

/ntr boy/ sidecar pete.