Tuesday, May 05, 2009

Min vän Dan - det medicinska miraklet.

När jag var i mina sena tonår/strax över tjugo hade jag en vän vid namn Dan. Dan var en utbytesstudent från USA som gick i samma musikklass som mig på St Eskils Gymnasium i Eskilstuna. Han framstod som lite udda, men vi lärde känna varandra och blev så småningom goda vänner. Någon gång under andra läsåret eller början av tredje flyttade Dan tillbaks till Cincinnati, Ohio, men då jag och några vänner åkte till London efter studenten mötte han upp oss där. När vi efter ett par månader återvände hem följde Dan med. Han blev sedan kvar i Sverige ett par år och vi upplevde en hel del äventyr tillsammans. Efter en tid mötte han en svensk flicka och flyttade till Linköping med henne för att plugga. Så, plötsligt, hände något. De gjorde hastigt slut och Dan flyttade tillbaks till USA utan att lämna någon närmare förklaring till varför. Vi tappade kontakten - bortsett från ett och annat kort telefonsamtal vartannat år eller så.

Så, för en liten tid sedan ringde Dan mig igen och sedan dess har vi hörts regelbundet. Han berättade för mig vad som hänt honom sedan han flyttade hem. Om hur han hade blivit sjukare och sjukare och slutligen brutit samman fullständigt och blivit psykotisk. Om hur han blivit diagnostiserad som bipolär och hur läkarna sagt att han aldrig skulle kunna leva ett normalt liv. Om hur han distanserat sig från sina vänner eftersom han visste att de alla var ute efter honom. Om hur han talat direkt till gud och skymtat helvetet i gränderna på Bostons mörka bakgator. Om hur änglar i skepnad av utomjordingar implanterat ett microchip i hans hjärna. Om hur han tvingats gå under jorden för att komma undan de hemliga agenter staten sänt efter honom. Om hur hans läkare, som samarbetade med agenterna, försökt lura i honom gift och få honom inspärrad. Om hur han levt på gatorna - orakad, smutsig och förskjuten av såväl vänner som familj. Om hur han varit så galen som en människa överhuvudtaget kan bli - en verklig Fisher King.

Och slutligen - om hur han plötsligt rycktes tillbaks till verkligheten tack vare en experimentell medicin han av någon anledning han inte själv kan förklara lät sig övertalas att testa. Läkarna kallar honom ett "medicinskt mirakel", eftersom personer som varit så sjuka som han så gott som aldrig återkommer till verkligheten - åtminstone inte till fullo. Oavsett vilken medicinering de ges. Det gjorde dock Dan.

Idag har han ett normalt jobb på ett nöjesfält och jobbar på en bok om sina upplevelser från andra sidan galenskapen. Ni kan finna några tidiga utkast här.

Det sätter lite perspektiv på saker och ting, inte sant?

Dagens:
Pink Floyd - Shine On You Crazy Diamond

No comments: