Monday, June 22, 2009

Undrens tid är inte förbi.

Jag har nu varit arbetslös i exakt en vecka. Visserligen får jag, som tidigare nämnts, ut alla mina sparade semesterdagar nu i slutet av juni och skulle om det krisar kunna överleva på det (samt de ströpengar jag får in när jag DJ:ar då och då) tills jag börjar på mitt nya jobb 11:e augusti, men ärligt talat - hur kul är det att gå på sparlåga hela sommaren? Det är trots allt "bara" fem veckors ersättning jag får ut och den skall i så fall räcka betydligt längre. Ok, det går kanske - men det är i så fall med väldigt stark betoning på "kanske".

Därför har jag skrivit in mig hos arbetsförmedlingen i förhoppning om att få stämpla under mina arbetslösa veckor. Alla som haft med arbetsförmedlingen att göra någon gång under sitt liv förstår säkert varför det var med hjärtat i halsgropen jag gick ned på möte med min nytilldelade handläggare idag - de är inte direkt kända för att göra saker och ting enkelt för den arbetssökande, och enligt vad arbetslösa vänner till mig berättat har det inte direkt blivit bättre sedan regeringsskiftet.

Döm då om min förvåning när jag förklarat min arbetssituation och konversationen därefter fortlöpte ungefär (men inte exakt) så här:

Handläggare: Jaha...ja, jag vet inte riktigt hur vi skall kunna hjälpa dig med jobb. Du har ju gjort allt som går att göra själv redan.
Ronnie: Jaha...jo, jag har väl haft lite tur med det nya jobbet.
Handläggare: Jag vet faktiskt inte riktigt vad du gör här.
Ronnie: Jaha...så, vad händer nu då?
Handläggare: Jag gör ingen handlingsplan åt dig, eftersom de bara krävs om man inte redan har en plan för sitt kommande arbete. Istället skriver jag in dig i systemet så du kan få A-kassa från och med att du registrerade sig som arbetslös förra veckan och lägger en notis så att du skrivs ut automatiskt den 11:e augusti.
Ronnie: Vaddå, så vi är klara redan? Jag behöver inte komma tillbaka?
Handläggare: Nej. Det är klart att om du hittar något lämpligt jobb som bara sträcker sig över sommaren skall du söka det, men det är nästan omöjligt att hitta sådana nu och eftersom du har jobb efter sommaren finns det ingen anledning att ha vi skall ha en massa möten. Kom in och säg till om något förändrar sig bara. Annars får du ha en trevlig sommar och lycka till på nya jobbet!
Ronnie (något förvirrad vid det här laget): Jaha...ja, ok...
Handläggare: Varför sitter du kvar? Ut och njut i solen med dig! Ät en glass.
Ronnie: Ok...hejdå, då?
Handläggare: Ha en riktigt skön sommar nu!

Såhär i efterhand känns det som om ett tack skulle ha varit på sin plats, men istället irrade jag bara ut från kontoret i någon slags glatt överraskat tillstånd av chock. Och köpte en glass.

Dagens:
16 Horsepower - Sinnerman

1 comment:

Wally said...

Klokt. Spring därifrån innan de ändrar sig.